MF SR: Novela o dani z príjmov je ďalším krokom proti daňovým únikom

10.10.2014 Bratislava

Bratislava 10. októbra (TASR) - Novela zákona o dani z príjmov, ktorá je v súčasnosti v Národnej rade (NR) SR, je ďalším krokom v boji proti daňovým únikom. Uviedlo to pre TASR tlačové oddelenie rezortu financií v reakcii na dnešnú kritiku novely zo strany opozičnej SaS.

"Snahou MF SR je zvýšiť spravodlivosť daňového systému a odstrániť rôzne diery v zákone, ktoré môžu byť zneužívané so zámerom ovplyvňovať základ dane," opísalo ministerstvo.

Predstavitelia SaS na dnešnej tlačovej konferencii uviedli, že sú veľmi znepokojení z navrhovanej novely zákona o dani z príjmov, ktorú pripravilo ministerstvo financií pod vedením Petra Kažimíra (Smer-SD). Podľa liberálov novela prináša legislatívny chaos, keďže obsahuje 86 bodov so zmenami tohto zákona.

Legislatívna zmena podľa opozičnej strany spôsobí tiež zvýšenie daní, keďže ráta s nárastom ich výberu o 300 miliónov eur ročne. Liberáli preto začínajú zbierať návrhy a podnety na to, aby zákon upravili, sprehľadnili a odstránili z neho problémy.

Ministerstvo financií však tvrdí, že v roku 2014 očakáva lepší výber daní, než pôvodne predpokladalo. Hlavnými dôvodmi sú lepší výber korporátnych a spotrebných daní i vyšší rast miezd a zamestnanosti. Po zohľadnení týchto faktorov by sa mal príjem z daní a odvodov tento rok zvýšiť o 300 miliónov eur.

"Po započítaní parlamentom schválených alebo pripravovaných legislatívnych zmien dôjde k ešte výraznejšiemu zvýšeniu prognózy daňových príjmov," doplnilo ministerstvo v stanovisku. Tieto zmeny sú podľa rezortu financií vyvolané zachovaním sadzby DPH na úrovni 20 %, úpravami v odpisovaní majetku, zavedením pravidiel nízkej kapitalizácie či odstránením výnimiek v používaní registračných pokladníc a inými zmenami v rámci auditu daňových výdavkov alebo zmien v zdaňovaní motorových vozidiel.

"Touto novelou sa MF SR snaží presnejšie definovať okruh daňových výdavkov. Cieľom je zároveň zvýšiť daňovú spravodlivosť a podporiť tak podnikateľské prostredie," opísal rezort financií.
 

Vyberte región